Під зіркою корейської культури

Кінець жовтня – перша половина листопада цього року пройшла для української го-спільноти під знаком Кореї: спочатку в Харкові провели Перший турнір з го на кубок Корейського Культурного Центру “Дьонсурі”, а минулої неділі в Києві відбувся Другий кубок “Хан-Ганг”.

Харків.
Місто зустріло гостей ясною та сухою погодою з приморозками. Організатори заходу влаштували для учасників турніру розважальну та культурну програму. На відкритті змагання вихованці Корейського Культурного Центру “Дьонсурі” виконали гімни України та Республіки Корея, співали пісні у жанрі К-поп та продемонстрували гімнастичний номер. У неділю всі, хто бажав, могли спробувати себе у майстерності корейської каліграфії. Таку різноманітну програму забезпечила підтримка пані Людмили Антонівни Кім, директора ХЗШ № 181 “Дьонсурі”. Окрім цього, між турами можна було насолодитись фотороботами на виставці “Осінь і го”.
Власне турнір зібрав 32 учасника із 7 областей України, у т. ч. були присутні найсильніші гравці України – Качановський Артем та Кравець Андрій. Більшість учасників були дорослими, проте грали й юні харків’яни: Окунєв Сергій, Соснов Роман, Швецов Микита, Алексєєнко Данило та Грінченко Семен. Особисто мені було відрадно бачити на змаганні Кухарука Олександра та Ласкавого Ореста з Волині – хлопці новачки у світі українського го, вони засвоїли правила гри самостійно, мешкають досить далеко та у маленькому містечку, проте беруть участь в усіх останніх значних турнірах, як у Києві, так і до Харкова дістались, на відміну від багатьох киян та рівнян. Переможцем змагання став Кравець Андрій.
Вважаю за потрібне відзначити, що майбутнє харківського го в надійних руках: Абросімов Євген, Мазурок Дар’я, Гілязов Олександр, новачки Шабельник Тетяна та Репало Олексій сформували чудову команду. Ковальов Михайло Михайлович теж проявив себе не тільки як старший товариш, наставник і тренер, але й як грамотний та надійний суддя. Було приємно з ним співпрацювати.
Відео-інтерв’ю з турніру:

Київ.
Перший кубок “Хан-Ганг” відбувся у листопаді 2013 року. Тоді захід провели безпосередньо у приміщенні ресторану “Хан-Ганг” в готелі “Славутич” по вул. Ентузіастів, 1 і він зібрав 33 учасника. Цьогорічний турнір суттєво відрізнявся від минулого: він зібрав 58 осіб із 8 областей України, в т.ч. прибули гості з Херсону та багато гравців, яких рідко побачиш на звичайних турнірах. Тури проходили в одному з конференц-залів готелю – просторе світле та тепле приміщення, де комфортно розмістились усі учасники. Також було багато юних гравців, здебільшого представників Київського палацу дітей та юнацтва. У дружній атмосфері та конкурентній боротьбі пройшли партії. Переможцем став Жураковський Богдан.
Як перший, так і другий кубок “Хан-Ганг” організовані за підтримки та при фінансуванні директора ресторану пана Кіма, а також за підтримки пана Поонг Джо Чуна, 9р дана з Кореї. Пан Кім особисто спостерігав за розвитком ситуації за гобанами та вболівав за учасників.
Турнір завершився чудовим фуршетом зі страв корейської та японської кухні. Учасники заходу отримали купу гарних вражень.
Фото із залу:

2nd paduk Han-Gang Cup in Kyiv_1

2nd paduk Han-Gang Cup in Kyiv_1

2nd paduk Han-Gang Cup in Kyiv_2

2nd paduk Han-Gang Cup in Kyiv_2