Підсумки роботи харківського го клубу “50-Паралель” у 2015 році

Зі святами шановна го-спільнота України! Доки ми завершуємо останні приготування та налаштовуємось на святковий лад, харків’яни підвели підсумки своєї роботи з розвитку го у 2015 році.

50-паралель

Підсумки минаючого 2015 року в Харкові.

Цей рік видався надзвичайно продуктивним. На мій погляд, він приніс харківському го нових гравців, популярність, його стали впізнавати.

Усього було проведено 44 громадських заходи, які, перш за все, були направлені на майбутнє харківського го – дітей від 6 років. Завдяки цьому налагоджено багато корисних контактів із адміністрацією міста та з організаторами громадських заходів.

Цього року ми стали гостями:
– Центрального парку культури та відпочинку ім. М.Горького;
– ТРЦ «Караван»;
– на площі Свободи;
– Ботанічного саду ХНУ ім. В.Н.Каразіна;
– Саду ім. Т.Шевченко;
– антикафе «7/9»;
– ТРЦ «Sun Mall»;
– центру дитячих розваг «Ігроленд» та багатьох інших місць.
У процесі ми роздали 3000 буклетів та 2500 листівок.

Останнім часом, дітлахи все частіше підбігають до нас із вигуками: «Мама, дивись – це го! Можна пограти?!» Це означає, що го стали впізнавати, проте, поки лише трішки. Нашою ж метою є зробити так, щоб кожен другий харків’янин знав про го, щоб кожен п’ятий – знав правила, а кожен десятий – грав у го регулярно.

Цього року дуже вдало реалізовано проект «Харків – інтелектуальне місто», в якому, крім Міського клубу го, взяли участь ще й Клуб російських шахів та Федерація шашок. Прикро, що не всі частини цього проекту вийшли однаково успішними та були доведені до кінця, як планувалось, перш за все, через нестачу активістів на все заплановане. Проте у 3 школах проект було реалізовано повністю: ЗОШ № 36, СШ № 181 «Дьонсурі» та ПНВК «Харківський Колегіум» – навчили правилами та зіграли в го з дітьми з 1-го по 9-ий клас. Крім цього, провели кілька днів з майстер-класами з го у ЗОШ № 138. Реклама цього проекту була розміщена в усіх школах Харкова, а також у метрополітені.

Іншим значним заходом стала «Спортивна ярмарка». Для нашої команди вона пройшла на високому рівні. Ми були підготовлені: мали клубні футболки, комплекти для гри, столи та стільці, а найголовніше – привітливий настрій. Та й розташування стенду видалось неймовірно вдалим – поблизу від входу на захід. Вправна команда – запорука успіху. Наша горда п’ятірка взяла участь у параді федерацій, а крім того, ми домовились, щодо проведення на площі Свободи майстер-класів з го весь наступний після ярмарки день.

Наприкінці року відбулись ще 2 значні події, проте, вже спортивного характеру: Перший турнір з го на кубок Центру Корейської Культури «Дьонсурі» та Перший турнір з го серед дітей до 12 років. Перший кубок «Дьонсурі» відзначився високим рівнем організації змагання, унікальним кубком ручної роботи, лекцією пана Яценко, яку він провів на новому клубному магнітному демонстраційному комплекті також зробленому власноруч харків’янами. Окрім го, учасникам турніру була запропонована культурна програма: виставка фото-робіт, святковий концерт на відкритті змагання та майстер-клас з корейської каліграфії. Відвідали турнір й представники місцевого телебачення. Ми були щиро раді бачити гостей з різних куточків нашої країни. Маємо надію, що наступного разу приїдуть ще й гості з Одеси, Дніпропетровську тощо.

Перший турнір з го серед дітей до 12 років відбувся у грудні. Шістнадцять дітлахів зіграли на дошках 9х9. Змагання було тихим та спокійним, незважаючи на юний вік учасників. Діточки отримали медалі, дипломи, новорічні солодкі призи, а призери також отримали комплекти го 13х13 (3 шт.) та 9х9 (2 шт.). Якщо ми працюватимемо над популяризацією так і дали, то наступного року дитячий турнір може зібрати й 100 дітлахів! 🙂

У 2015 році відкрито 3 нових клуби го для дітей:
– у ПНВК «Харківський Колегіум» – 24 дитини від 6 до 9 років;
– у дитячому шахово-шашковому клубі «Вундеркінд» – 7 дітлахів від 5 до 9 років;
– у клубі дитячого розвитку «Малятко та сім’я» – 6 діточок від 4 до 8 років.
Загалом залучили до клубів 37 діточок. Особливо приємним є їх юний вік – від 4 до 9 років. Можна з упевненістю сказати, що ці дітлахи – майбутнє харківського го!
І тут знову проблема – у нас не вистачає… тренерів! Є ще багато місць, де можна відкрити клуби з го, є, навіть, інвентар та книги, фінансування. А ось бажаючих викладати го діточкам на сьогоднішній день менше, ніж хотілось би.

У 2015 році до наших рядів долучилось багато гравців. Серед сильних та перспективних початківців варто відзначити Микиту Швецова та Данила Алексєєнко із «Харківського Колегіуму», котрі успішно здолали поріг 15 кю та продовжують впевнено збільшувати силу та рейтинг.

Найбільшою проблемою для харківського міського клубу го є нестача трудових кадрів. Через це виникає ряд проблем:
– нестача тренерів;
– повільне опрацювання поточної інформації: розміщення інформації на сайтах, сповіщення гравців за 2 тижні перед змаганнями, макети для промо-матеріалів;
– збільшення інвентарної бази: годинники, комплекти, апаратура та ін.;
– інше.

У наступному 2016 році ми плануємо проводити громадські заходи на ще вищому рівні. Як самостійно, так і з допомогою державних структур. Плануємо й деякі сюрпризи. Будемо продовжувати роботу з популяризації го в місті, перш за все серед дітей, та плануємо збільшити тренерський склад. Ближче до весни стане відомо, чи вдасться реалізувати найбільший сюрприз для всіх, тож – тсс, чекаємо!

Від щирого серця висловлюємо подяки:

Вдячні Мазурок Дар’ї за її активний та вельми вагомий вклад у розвиток і популяризацію го в Харкові. Її самовіддача та наполегливість заслуговують пошани й визнання. Вітаємо Дар’ю з тим, що вона долучається до команди наших тренерів з го. Поки у неї тільки один клуб, бо вона ще працює на основній роботі, але з початку року ми збільшимо не тільки кількість клубів, де вона тренуватиме, але й кількість її учнів. Вдячні Дар’ї за її працю та відданість. Бажаємо, щоб у наступному році вона досягла поставленої мети й задач на складному шляху пізнання го.

Вдячні Ковальову Михайлу Михайловичу за допомогу із суддівством, мудрі поради та допомогу у розвитку го. Не зважаючи на завантаженість на роботі та вдома, Михайло Михайлович завжди знаходить час, щоб допомогти словом та ділом. Дякуємо Вам за те, що Ви є, залишились у го та допомагаєте нам усім, чим можете – для харківської го-спільноти це надзвичайно важливо й цінно!

Дякуємо Гілязову Олександру за його активність та допомогу у різноманітних питаннях. Хоч він тільки звільнився з армії на початку осені, проте одразу ж взявся допомагати у проведенні змагань, суддівстві та став брати участь у громадських заходах. Дуже хочеться, щоб такий сильний гравець долучився й до тренерської роботи, тим паче, що для відкриття клубів є й інвентар, й книги, й допомога у розвитку клубів та наповненню їх дітьми. Звичайно ж, кожен обирає свій шлях. Я свій знайшов і обрав, а ти?.. Вельми вдячні Олександру за його вклад у харківське го – його важко переоцінити.

Вельми вдячні й чудовим киянам: Кротович Юлії та Туровському Дмитру, які і порадами, й справами допомагали нам у проведенні змагань. Вдячні вам за вашу увагу, працю й відповідальне ставлення не тільки до го у Києві, але й до го в Україні. Ви гідні представники КФГо та УФГО, хочеться, щоб таких людей, як ви, було більше.

Величезна подяка Шабельник Тетяні та Репало Олексію за їх гігантський вклад у громадську діяльність клубу. Вони з легкістю навчать грати в го будь-кого, бо вони практикувались та підвищували майстерність донесення матеріалу майже на всіх громадських заходах протягом року. Вдячні вам за вашу працю. Наступного року буде ще більше цікавих заходів, тож, розраховуємо на вашу участь і допомогу. Ви справжні піонери го – завжди готові.

Спасибі й Грінченко Семену, який допомагає відкривати клуб у Домі Вчених, поки решта ще працює. Семен не тільки молодий та прогресуючий гравець, але й людина, на яку можна покластись. Семен, вдячні тобі за допомогу.

Крім того, ми вдячні за допомогу Булах Юлії, котра розробила чудові макети сайтів та буклетів, та Ушакову Максиму, котрий допомагає з роботою у мережі Інтернет та при проведенні громадських заходів.

Щира подяка усім тим, кого я не назвав поіменно – вас дуже багато і ви всі допомагали нам у розвитку го в Харкові різноманітними способами. Завдяки вашій праці, тому, що кожен гравець го міста доклав трішки сил та ресурсів для розвитку го, ми досягли у 2015 році значних результатів. Тільки разом ми досягнемо успіху й процвітання!

З повагою,
Абросімов Євген