Почалось! Перший день навчальних сесій ЮЧЄ2018

Отже, сьогодні почалось! 23-й Юнацький чемпіонат Європи з ґо відкрився майстер-класом від найсильнішого з європейських спортсменів з ґо, майстра спорту України міжнародного класу, 1 професійного дана, рівнянина, Артема  Качановського.

Вже прибули перші іноземці, дев’ятеро з яких одразу ж долучились до навчальних сесій. А ще присутні близько 50 українських дітлахів: з Рівного – міста-лідера дитячого українського ґо, Кременця, Тернополя, Івано-Франківська – нових зірочок на мапі, Києва – знаного центру ґо. Нові гості прибуватимуть кожен день до початку турнірної частини.

Надзвичайно приємно, що географія учасників ЮЧЄ від України цього року значно поширилась і маємо не тільки традиційних рівнян + гостей останніх 2-3 років: киян та одеситів, але й дітлахів з інших областей, у тому числі, й зовсім нових місцин.

Сьогодні ж провели й першу екскурсію містом для гостей столиці. Маршрут: найглибша станція метро «Арсенальна» – найгарніша станція метро «Золоті ворота» – дзвіниця Софії Київської та шалені види на місто згори – спуск на Майдан Незалежності, відвідини меморіалу загиблим та розповідь про трагічні події – підйом до урядового кварталу – повернення до Київського Палацу дітей та юнацтва. Сподіваємось, що ця коротка прогулянка надихне на подальше дослідження міста усіх гостей та учасників ЮЧЄ, бо у Києві є на що подивитись.

Більшість іноземців спілкуються англійською, проте гості чемпіонату з різних країн і розмовляють також німецькою, датською, французькою, іспанською та ін. мовами. У волонтерів буде плідна мовна практика.

Лекції та сеанси одночасної гри відбуватимуться ще 2 дні. Крім того, о 14:00 відбудуться покази документальних фільмів про ґо: «The Surrounding Game» – про створення професійної ліги у Північній Америці з українськими субтитрами; та «AlphaGo» – про створення штучного інтелекту, що зміг перемогти людину у найскладнішу настільну гру в світі, українською мовою.

А 29 березня розпочнеться власне турнір. Змагання за звання кращого з кращих. Шанс на здобуття путівки на Юнацький чемпіонат світу з ґо.

Турнір – це як інший всесвіт, він потребує повної концентрації уваги та максимальної тиші. Емоційне та психологічне навантаження на учасників в партії під час прорахунку варіантів та обмірковування ходів, що зазвичай триває не одну і не дві хвилини, просто шалене. Іноді, як шуткують майстри, можна відчути розріджене роботою мозку повітря. Середня партія триває близько 200-250 ходів, проте буває й більше. Загальний час на обмірковування у серйозних змаганнях становить не менше години основного часу кожному спортсмену. Всі відчують і радість перемог, і гіркоту поразок, й отримають новий досвід.

Висловлюємо величезну подяку всім гуртківцям Палацу, їхнім керівникам та батькам за розуміння та створення сприятливої атмосфери для найкращих виступів юних спортсменів, до яких вони готувались цілий рік. Нехай у всіх вийде виступити якнайкраще!

Віримо у те, що завдяки Юнацькому чемпіонату Європи з ґо Україна стане ще на один крок більш розвинутою інтелектуально, відкритішою для світового товариства, комфортнішою для життя. Кожен крок вартий зусиль.

Дякуємо учасникам, батькам, тренерам, організаторам, і всім-всім, хто допомагає. І організаційно, і матеріально, і тим, хто вболіває за країну, або за регіон, місто, спортсмена, тренера.

Нехай все буде ґо!

Автор – Русановська Наталія