Відбулось! Завершився 23-й Юнацький чемпіонат Європи з ґо!

Весь минулий тиждень команда організаторів Української федерації ґо та волонтерів Київського Палацу дітей та юнацтва працювали задля проведення 23-го Юнацького чемпіонату Європи з ґо. Україна подію такого масштабу приймала вперше і можна з упевненістю сказати, що це – успіх!
Юнаки та дівчата почали прибувати ще минулого понеділка, щоб взяти участь у навчальних сесіях, які проводили провідні українські спортсмени та тренери секції ґо Палацу під керівництвом Качановського Артема, 1 про дана, майстра спорту України міжнародного класу. А вже до початку змагання (29-31 березня 2018 року) приїхали 208 юних спортсменів із 18 країн Європи, що є одним з найкращих показників за усі 23 чемпіонати.
У четвер розпочалась запекла боротьба за ґобаном одразу у трьох вікових групах:
– до 12 років – 99 учасників з 9 країн – рекорд для цієї категорії серед усіх юнацьких чемпіонатів;
– до 16 років – 72 учасника з 12 країн – гарний показник, один з найкращих;
– до 20 років – 37 учасників з 14 країн – рекорд за різноманіттям представників країн.
Україну представляли 123 дитини із 6 областей (Івано-Франківської, Київської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Харківської) та з міста Києва.
Хтось боровся за призові місця, хтось заради підвищення свого рангу, зростання рейтингу, а хтось просто отримував задоволення від партій та заводив нових друзів. Адже, саме події такого масштабу дають унікальну можливість поспілкуватись із гравцями з різних куточків, як України, так і інших країн Європи. Обмінятись досвідом могли й батьки та тренери.
Гостям та учасникам турніру усіляко допомагали волонтери, яких легко було вирізнити за жовтим кольором їхніх футболок, а слідкувати за належною спортивною поведінкою, фіксувати результати партій, наводити годинники, тощо, було обов’язком суддівської бригади, яка вирізнялась зеленим кольором футболок. У найскладніших випадках допомагав головний суддя змагання – Корсак Володимир Федорович.
А між турами, учасники могли проаналізувати свої партії у європейських професіоналів з ґо Кравця Андрія та Качановського Артема (обидва вихованці «Школи інтелектуальних ігор» Рівненського міського палацу дітей та молоді). Виготовити власноруч різноманітні поробки: браслети, мотанки, курчат, – чому навчали викладачі КПДЮ. А ще відбувся показ двох фільмів про ґо «The Surrounding Game» Уілла Локхарта та «AlphaGo» Ґреґа Коса. Гості столиці могли прогулятись містом під час організованих екскурсій та вдосталь побавитись у аквапарку «Юрського періоду», що у ТРЦ «Dream Town 2». Тобто, гостям була забезпечена максимально насичена спортивна та розважальна програма.
Фантастичні церемонії відкриття та закриття турніру підготували юні гуртківці циркової студії «Але-ап» Палацу. А гуртківці агенції «Юнпрес» брали інтерв’ю у спортсменів та батьків, вели зйомку із місця подій.
За призові місця боротьба була відчайдушна, були, як закономірні результати, так і несподівані перемоги, і для визначення остаточного розподілу місць довелось застосовувати додаткові критерії. До трійки призерів українці, на жаль, цього року не потрапили у жодній з груп, проте, в цілому виступили дуже вдало: більшість підвищили свій ранг, багато хто, здобув по 4 та 5 перемог; єдиним, хто переміг в усіх 6 партіях, теж став українець – Зюбін Арсеній.
У категорії до 12 років переможцем став румун Ротаріта Стефан, срібло та бронза у росіян Піщальнікова Артема та Гімадієва Артура відповідно. Киянин Овсієнко Всеволод посів 6 місце. У групі до 16 років золото здобув представник німеччини Піттнер Арвед, друге місце за французом Земором Солалем, а третє знову за Росією – Мезіним Саввою. У групі до 20 років переможцем став болгарин Джепов Сінан, срібло у Панкока Матіаса з німеччини, а бронза у румуна Грігоріу Іліана. Рівнянин Крушельницький Валерій посів 5 місце.

Візуалізація переможців від https://www.facebook.com/goinukraine

Під час церемонії закриття змагання та нагородження призерів відбулось жеребкування путівок на Юнацький чемпіонат світу з ґо, що відбудеться у липні 2018 року в Німеччині. У категорії до 12 років путівки здобули: Бугай Антоні (Польща), Малко Олеся (Україна) та Гімадієв Артур (Росія). У категорії до 16 років Європу представлятимуть: Земор Солал (Франція), Крайнов Антон (Росія) та Галунов Яків (Ізраїль).
Фантастичні фото від Катаєва Дмитра можна переглянути в альбомі Flickr.
Організатором 23-го Юнацького чемпіонату Європи з ґо була ВГО «Федерація го (бадук, вейчі) України» на чолі із Яценко Дмитром, при підтримці Міністерства молоді та спорту України, Управління молоді та спорту виконавчого органу КМДА, оператора зв’язку «LycaMobile», компанії з розробки ПО «Інфопульс», Міжнародного фонду «Зниження ризиків» та Київського Палацу дітей та юнацтва.
Вельми вдячні усім волонтерам, суддям, тренерам та учасникам за чудову атмосферу та конкурентну боротьбу!