Україно, готуймось до Юнацького чемпіонату Європи з ґо 2018 року!

Шановні тренери, батьки та діти!

У березні 2018 року відбудеться важлива для України подія – ми вперше прийматимемо велике міжнародне змагання – Юнацький чемпіонат Європи з ґо. Київський Палац дітей та юнацтва з 26 по 31 березня 2018 року відчинить свої двері юним спортсменам. Організатори як раз складають детальний розклад турів, лекцій, сеансів, планують екскурсії, різноманітні майстер-класи й інші спортивні, навчальні та розважальні заходи. Але готуватись потрібно не тільки організаторам, але й юним спортсменам. Саме для них, їх тренерів та батьків нижчевикладена інформація.

Розпочати своє знайомство зі світом ґо можна у місцевих клубах, секціях, на факультативних заняттях або в мережі інтернет. Коли діти та/або ви засвоїли правила, починаєте вивчати теоретичні аспекти, упевнено граєте тренувальні ігри, то слід переходити до набуття турнірного досвіду. Для старту цілком доцільною буде участь у турнірах початківців на дошках 9х9 та 13х13, які проводять місцеві осередки та на ігрових серверах. При цьому, переможці переходять на більшу дошку. Інформація про такі турніри, зазвичай, доступна на сторінках та у групах клубів у соцмережах, а також, безпосередньо у тренерів.

Коли ви упевнено граєте на дошці 19х19, то тоді можна боротись в офіційних рейтингових українських та закордонних турнірах. Щороку УФГО та регіональні підрозділи складають і затверджують календарний план змагань, який, наскільки це можливо, враховує національні свята та календар змагань Європейської й Міжнародної Федерацій Ґо. При цьому існують як масові заходи, де можуть грати усі охочі, так і турніри у певних категоріях: серед чоловіків, серед жінок, серед змішаних пар, серед молоді до 29 років, серед юнаків та дівчат до 12, 16 та 20 років. Це дає змогу найсильнішим спортсменам підготуватись та/або відібратись до чемпіонатів Європи та Світу у своїх категоріях.

Календарний план українських змагань публікується у розділі форуму «Турніри» > «В Україні» (наприклад, план на 2017 рік). Про значні європейські змагання можна дізнатись на сайті ЄФҐ.

А оперативну інформацію щодо заходів в Україні можна дізнатись на сторінці «Календар» сайту УФГО (доречі, ви можете його додати до вашого особистого календарю, поштової скриньки чи телефону, оскільки він зроблений за допомогою API Google), у окремих темах форуму (розділ «Турніри» > «В Україні») де розміщують регламенти змагань та теми для попередньої реєстрації учасників. Прохання уважно читати положення про турніри завчасно, з усіх незрозумілих питань контактувати з головними суддями та організаторами.

У кожної дитини є шанс стати сильним спортсменом. УФГО спільно з Корейською Асоціацією Бадук надала підручники з ефективною програмою тренувань початківців  усім клубам та школам. Крім того, найближчим часом відбудеться серія регіональних юнацьких турнірів:

  • 07.10.2017 – Чемпіонат Рівненської області з ґо серед юнаків та юніорів (U9, U12, U16, U20)
  • 07-08.10.2017 – Чемпіонат Києва з ґо серед юнаків та дівчат (U12, U16, U20)
  • 14-16.10.2017 – Чемпіонат Одеської області з ґо серед юнаків та дівчат
  • 09-10.12.2017 – Чемпіонат Харкова з ґо серед юнаків та дівчат
  • 04-05.11.2017 – основна подія юнацького ґо цієї осені – Чемпіонат України з ґо серед юніорів і юнаків (U12, U16, U20), відбудеться у Рівному

Усе це – підготовка до ЮЧЄ 2018. А щоб у спортсменів та їх батьків було більше стимулів, ось інформація про цьогорічні досягнення юних українців в ґо:

  • завдяки вдалому виступу на Юнацькому чемпіонаті Європи з ґо у Греноблі (Франція) у лютому 2017 р. Крушельницький Валерій, багаторазовий призер ЮЧЄ у різних категоріях, та Овсієнко Всеволод, юна надія киян у категорії до 12 років, вибороли путівки та врешті взяли участь у Юнацькому чемпіонаті Світу з ґо, що відбувся у липні в Чіангмай (Таїланд);
  • киянка Петрашевська Ніка, вдало виступила на Студентському чемпіонаті Європи в Чехії, посівши друге місце у заліку серед жінок, завдяки чому здобула путівку на Парний чемпіонт Світу серед студентів, що відбудеться у грудні в Токіо (Японія).

Однак слід зауважити, що ЄФҐ та МФҐ мають певні вимоги щодо учасників у різних вікових категоріях. Оскільки після національних турнірів проходять ЮЧЄ та МЧЄ, куди зазвичай виділяється фінансування для найсильніших гравців (за рахунок Мінмолодьспорту, організаторів або спонсорів), то на момент цих турнірів їм має бути до 12, 16 та до 20 років відповідно. Тож, іще раз – уважно читайте регламенти змагань.

Світ ґо безмежний і надзвичайно цікавий. Ласкаво просимо дітей та дорослих!