Перший Український Ґо Конгрес

Останній рік для українського ґо був сповненим на важливі історичні події: силами УФҐо проведені такі вагомі міжнародні змагання як Жіночий чемпіонат Європи в Одесі та Юнацький чемпіонат Європи в Києві; в багатьох областях з’явились нові або активізувались давно забуті клуби та відбулись регіональні турніри; під час чемпіонату України серед юніорів та юнаків був проведений перший централізований тренінг для тренерів. Усе це створило підґрунтя для втілення мрії про проведення національного українського конгресу з ґо.

Звісно ж, така ідея-мрія про подібний захід і раніше з’являлись час від часу у різних функціонерів та фанатів українського ґо. Остання хвиля найактивнішого обговорення була кілька років тому після одного з фестивалів “Одеса Золота”, коли саме цей фестиваль пропонувалось перетворити на конгрес. А крім того, придивлялись і до традиційного червневого Кубку Криму. А ще багато хто пропонував провести конгрес у Львові. Проте, то все були більше балачки, ніж реальні кроки. А найбільше у напрямку втілення мрії до життя працював президент УФГО Дмитро Яценко і завдяки його праці та вдалому збігу обставин – це стало можливим.
З 5 по 11 травня 2018 року у центрі вільного часу “Панорама”, що в мальовничому містечку Кременець, відбувся Перший Український Ґо Конгрес. З усіх куточків країни зібрались шанувальники ґо, завітали й кілька гостей із-за кордону.
Сам захід складався із турнірної, навчально-тренувальної та розважальної частин. В першій половині дня учасникам пропонували зіграти в основному турнірі – класичний формат, довгий контроль часу: можна ходи обмірковувати, можна за сусідніми партіями поспостерігати або й філіжанку кави випити – на все часу вистачить. А ввечері по 2 дні були відведені на бліц-турнір – це для прихильників цейтноту, – та на турнір з парного ґо – це більше для фану, проте дозволило виявити, що цікавість до парного ґо існує не тільки у Києві, його можна розвивати й в інших містах.
Навчальну складову забезпечували шановні професіонали: пан Поонг Чжо Чун, 9 про, з Кореї та українець Артем Качановський, 1 про. Вони були неймовірно привітні, давали сеанси одночасної гри та розбирали партії усім охочим, а ще грали й між собою партії матчу, які потім аналізували для загалу. За що ми їм щиро вдячні.
Щодо відпочинку, то офіційно був один день для планових екскурсій, міні-турніру з футболу та інших розваг. Проте, малеча щодень розносила дитячий майданчик та бігала у лісі при кожній нагоді. Дорослим теж у місті вистачало цікавинок: церкви, собори, костьоли, ботанічний сад, музеї, проте найцінніше, певно, – чудове повітря та фантастичні краєвиди з Дівочих скель, гори Бони та оглядових майданчиків.
Поєднання цих складових дозволило усім учасникам і позмагатись, і досвіду набратись, і відпочити.

А почалось усе з дороги та прибуття. Більшість учасників приїхала централізовано у комфортабельному автобусі з Києва, але були й ті, хто діставався власною автівкою або громадським транспортом. Приєдналась до свята ґо й місцева родина Терещуків. Гості міста заселились у готель, де їм забезпечили комфортабельні умови проживання. Але якщо хтось би не схотів мешкати там же, де й турнір грати, то Кременець може запропонувати гостям іще кілька готелів на вибір. По прибутті та заселенні була загальна вечеря – відкриття заходу. До речі, готували просто і смачно, тож, більшість учасників хоча б раз на день харчувалась саме в “Панорамі”.

Наступного ранку розпочався власне турнір, у якому змагались 61 особа з 8 міст та 7 областей України, а крім того, долучились до свята ґо й гості з Німеччини і Франції. Після восьми турів відчайдушної боротьби за ґобаном призові місця розподілились наступним чином:
1 Михалюк Юрій (Рівне)
2 Панькін Євген (Київ)
3 Корольов Роман (Київ)
4 Яценко Дмитро (Київ)
5 Богацький Аркадій (Київ)
6 Лопатенко Костянтин (Дніпро)

Вечорами у понеділок та вівторок усі, хто бажав, боролись у бліц-турнірі. Всього зіграли 6 турів, по три тури на день. Загальна кількість учасників – 38 осіб. Переможцями стали:
1 Корольов Роман (Київ)
2 Михалюк Юрій (Рівне)
3 Русановський Дмитро (Київ)

А у четвер та п’ятницю відбувся турнір серед змішаних пар. Усього зіграли 18 пар у 5 турах. Переможцями стали:
1 Качановський Артем – Крушельницька Поліна (Рівне)
2 Корольов Роман – Тарасенко Світлана (Київ)
3 Гілязов Олександр (Харків) – Петрашевська Ніка (Київ)

Турнірна програма виявилась досить насиченою, проте це була не єдина можливість попрактикуватись у ґо, адже щодня проводилась ще й навчальні сесії. Качановський Артем, 1 про, проводив аналіз зіграних партій, а пан Поонг Чжо Чун, 9 про, сеанси одночасної гри. Ці сесії проходили після основного змагання та до початку вечірніх турнірів. Крім того, відбулись матчі між паном Поонг Чжо Чун, 9 про, та Качановським Артемом, 1 про, із подальшим коментуванням ходів для аудиторії.
А у середу всі, хто бажав, могли долучитись до організованої екскурсійної програми: поїздка на гору Бону та поїздка до Почаївської Лаври. А після обід змогли вдосталь пограти у футбол.
В п’ятницю ввечері відбулась церемонія нагородження учасників, а після неї – фінальний банкет, адже вже у суботу вранці поскладали усі речі та поїхали назад по домівках.

Була все ж і одна ложка дьогтю в бочці меду – несподіване перенесення турів, коли час початку туру змінювався менше, ніж за день, а був випадок, коли й за годину, а учасників належним чином не інформували. Проте, оскільки це був перший національний конгрес, то деякі недоліки були очікуваними. Упевнена, що наступного разу організатори розпланують усе краще і все буде просто ідеально. І цього року, крім цих змін розкладу, все вдалось: мальовничі краєвиди, чудове розміщення, комфортабельний транспорт, гарний турнір та приємна компанія. Тож, до зустрічі у червні 2019 року на Другому Українському Ґо Конгресі!