15-й Чемпіонат Європи з ґо серед жінок

Щойно в Одесі завершився 15 Чемпіонат Європи з ґо серед жінок. Усього зібралось 50 учасниць із 5 країн ­­– це рекордна кількість за усі 15 чемпіонатів. Дане змагання щороку проводиться у новій країні, цьогоріч честь приймати чемпіонат випала Україні. Одеса вітала гостей гарною погодою ­– сонцем, морем, легким вітерцем, – а готель «Чорне море» просторою турнірною залою та комфортабельними номерами. Змагання відбулось при підтримці Почесного президента УФГО, президента Міжнародного фонду «Скорочення ризиків» Володимира Костеріна та оператора зв’язку «LycaMobile».

Під час туру

Паралельно з основним змаганням для родичів, вболівальників та решти охочих відбувся додатковий турнір «Odesa Open». Крім того, два європейські професіонали з України, Качановський Артем та Кравець Андрій, провели сеанси одночасної гри, аналітичні розбори партій, невеличкі лекції з ґо. Також велась онлайн трансляція партій з першої дошки, щоб спостерігати за перебігом подій могли вболівальники з усіх куточків світу.

Онлайн трансляцію партії з першої дошки веде Артем Качановський, 1 про.

На початку турніру була явна п’ятірка дівчат-лідерів, які мали б розподілити між собою призові місця відповідно до їх рівня, але оскільки жіночі турніри бувають досить яскравими та непередбачуваними, то і тут не обійшлось без дещо несподіваних результатів. Так переможицею 15-го Чемпіонату Європи з ґо серед жінок без жодної поразки стала німкеня Марц Маня, 3 дан, в той час, як росіянка Ковалева Наталія та угорка Почай Рита, обидві маючи більш високий ранг 5-го дану, посіли друге та третє місця відповідно. Четверте місце здобула ще одна росіянка Калсберг Ельвіна, 4 дан. Серед українок найбільш високе місце посіла киянка Тарасенко Світлана, обійшовши при цьому кількох значно сильніших суперниць з Сербії, Росії та України.

Марц Маня, 3-й дан, чемпіонка 2017 року, під час партії

Поки дівчата повертаються додому, щоб радіти своїм перемогам або аналізувати причини поразок, штудіювати нові варіанти, розв’язувати задачі. Наступного року Чемпіонат Європи з ґо серед жінок прийматиме Фінляндія.